Marbe en Gelco uit Nijmegen.

Op deze pagina staan de trucks welke ooit dienst hebben gedaan in de firma Marbe en Gelco uit Nijmegen.

Met dank aan Jan knijf

Schitterend verhaal over Marbe Gelco en V.N.S.M.
Het bedrijf n.v. Verenigde Nijmeegse Stoomboot Maatschappijen afgekort V.N.S.M. is opgericht in 1822. De V.N.S.M met directeur B. Schouten was vroeger gevestigd aan de Waalkade, onder aan de Grotestraat rechts. Er waren 6 schepen: de Nijverheid, Koningin en Koophandel waren voor passagiersvervoer en vrachtgoederen.; de Concordia, Nijmegen 1 en Nijmegen 2 alleen voor goederenvervoer. De schepen hadden lijndiensten naar Rotterdam.
In de jaren 1930 is de naam Marbe Gelco toegevoegd, afkomstig van MAR; J. Marger, lijndienst Arnhem-Amsterdam, GEL; van Gelder, lijndienst Nijmegen-Rotterdam, en CO; Cornelissen, Zwaluwdienst Brabant. De Marbe Gelco vestigde zich aan de Weurtseweg tegenover houthandel Key. In de jaren vijftig zijn ze verhuisd naar de Handelsweg 7 op het industrieterrein aan de Oostkanaalhaven. Voor de stukgoedbestellingen waren er nog eigen kantoren met auto’s en loodsen in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Gouda. Nijmegen was het hoofdkantoor met diverse loodsen en walopslag zoals stukgoed. Overslag van scheepsladingen zoals o.a. boomstammen en pinda`s gebeurde aan de wal met een eigen rijdende loskraan op massive-banden.
Zelf ben ik, Jan Knijf, in 1963 in het bedrijf terecht gekomen door mijn vader H.A. Knijf, die bedrijfsleider van Marbe Gelco was vanaf 1945 tot 1971.
Het bedrijf reed voor grote fabrieken in Nijmegen zoals Nijma, Honig, Schuller papier, Dupaco, Willem Smit laselektroden, Batava boterfabriek en nog vele anderen kleineren firma’s.
In 1966 ging de heer B. Schouten weg bij de firma hij werd opgevolgd door S. Harmsen. Hierna verdwenen omstreeks 1968 de laatste schepen in Nijmegen en zijn een paar bedrijven toegevoegd zoals de Vola uit Rotterdam die nieuwe personenauto’s vervoerde voor de Ford fabrieken uit Genk vanuit de haven. Vanaf dat moment ging men verder met 70 vrachtwagens en zo`n 150 werknemers in Nijmegen en andere vestingen. De werkzaamheden bestonden uit de lijndiensten naar Amsterdam, Rotterdam, Zaandam, Brabant, Zeeland en diverse plaatsen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië.
Helaas ging het steeds slechter met de firma en in 1971 werden alle bedrijven buiten Nijmegen gesloten en werden de lijndiensten overgedaan aan verschillende transportbedrijven. Vervolgens stond er weer een nieuwe firma op de stoep, het Engelse Silcoc-Colling, die alleen maar nieuwe auto`s vervoerde, maar ook dat liep slecht af en ook zij verdwenen weer uit de firma. Na 5 jaar ging ook dhr. S. Harmsen weg, werd de naam Marbe Gelco in de la gelegd en ontstond Express Auto Benelux onder leiding van dhr. K.v.d.Vecht die met behulp van 2 economen uit België de zaak trachtte te redden. Ze hielden dit vol tot 1973. De nieuwe directie bestaande uit dhr. D. Botermans en de dhr J.W. Buckens besloten het hele stukgoed-gebeuren af te stoten en zich volledig te storten op het autotransport. Maar wat niemand verwachtte gebeurde; in 1974 brak de oliecrisis uit en ging het bedrijf toch maar weer over op het stukgoed. Vervolgens kwam in 1976 dhr. Seysner die de naam V.N.S.M weer prominent op de auto’s ging voeren. Vestigingen waren er het Duitse Furht bij Nurnberg, in Parijs, Frankrijk en in Milton-Keynes, Engeland.
Het wagenpark was inmiddels geslonken tot 11 vrachtwagens, de ritten waren alleen nog internationaal. Tot 1981 was het bedrijf gezond maar ook toen ging het weer mis. De volgende poging werd ondernomen door dhr. B. v. Elk, die het bedrijf een jaar later alweer doorverkocht aan de heren v. Duyghuizen uit Beuningen. Zij komen vervolgens met de hele firma naar Nijmegen zodat het bedrijfsterrein weer goed gevuld stond met vrachtauto’s. De onder de naam Duighuizen rijdende wagens toeren naar diverse landen zoals Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Denemark en Zweden. Tot 1986, toen meldde zich weer een nieuwe koper; dhr. v. Lenthe uit Brummen. Hij reorganiseerde het hele bedrijf; de heren v. Duyghuizen gaan terug naar Beuningen en nadat het autopark nog een jaar in Nijmegen verbleef, verhuisde de gehele firma in 1987 naar Brummen bij Zutphen. De firma van v. Lenthe bestond uit nog twee anderen bedrijven; de firma Berg & Berg en de oude bekende firma Schaap uit Nijmegen. Tezamen met de Marbe-Gelco zijn de vier bedrijven vervolgens gefuseerd tot de Transportgroep Brummen, nu gevestigd in Duiven en nog altijd een succesvol.

Voor foto`s bijplaatsen klik op contact. 

error: Foto`s zijn beschermd, Content is protected !!